Kunstgebit

Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen.  Een kunstgebit of volledige prothese, ligt in principe los op het mondweefsel. Door het  speeksel kleeft de kunststof aan de weefsels, de mondspieren kunnen behulpzaam zijn bij de retentie of houvast. Het harde, starre plaatje moet in een mond functioneren, waarvan in zekere zin alles beweeglijk is. Vaak levert dat problemen op omdat de patiënt niet tevreden is over deze oplossing. Het is vaak het ondergebit dat klachten geeft. Het draagvlak van de tandenloze onderkaak is veel kleiner.

Door de opkomst van de implantologie is het makkelijker geworden om houvast van een gebitselement te creëren. De volledige prothese wordt dan op drukknoppen of een staafje geklikt. Deze voorziening is vrij kostbaar, maar wordt onder voorwaarden vergoed door de meeste verzekeraars. Zie hiervoor uw zorgverzekering. Een prothese wordt niet uit de kast getrokken of kant-en-klaar aangeleverd. Wij gaan met U eerst een aantal stappen doorlopen:

  1. de eerste afdruk 
  2. individuele afdrukken
  3. beetbepaling
  4. prothese passen in was
  5. de nieuwe gebitsprothese
  6. controle
stap 1: de eerste afdruk

Deze afspraak duurt ongeveer dertig minuten. We nemen de maat van de boven- en/of de onderkaak om een afdruk te maken. Hiervoor maken we gebruik van een zo goed mogelijk passende afdruklepel en vullen deze lepel met afdrukmateriaal. Deze wordt in de mond geplaatst, waarna de vulling kan opstijven. De afdruk van uw kaak is nu te zien. Daarnaast bespreken wij met u de kleur en het model van de tanden.

stap 2: individuele afdrukken

Er ligt een speciaal in het laboratorium op maat gemaakte paslepel klaar. Met deze lepel wordt d.m.v. randopbouw de juiste lengte van de randen van de nieuwe prothese bepaald en vullen daarna de lepel met een siliconen afdrukmateriaal. De afdruk van uw kaak kan zo nog preciezer weergegeven worden. De pasta verandert in de mond tot een rubberachtig geheel en heeft geen smaak. Heeft u implantaten, dan worden daar een soort hulpstukjes opgebouwd, die meegaan in de afdruk. Deze behandeling duurt ongeveer dertig minuten.

stap 3: beetbepaling

Tijdens deze behandeling bepalen we de hoogte van de gebitsprothese. U krijgt het gevoel dat u al tanden in uw mond hebt. Daardoor bijt u anders dicht. We brengen verschillende gekleurde waslaagjes aan op de door het laboratorium gemaakte lepel. We meten de vorm en de stand van de kaak en de mond ten opzichte van de ogen op, zodat de prothese niet scheef komt te staan. Deze afspraak duurt ongeveer dertig minuten.

stap 4: prothese passen in was

Het voorlopige pasmodel, met de tanden in was gezet, is klaar. Het model wordt in de mond geplaatst en u kunt in de spiegel kijken wat u vindt van de kleur, de vorm en de stand van de tanden. Er kan, wat deze 3 dingen betreft, nog van alles veranderd worden. Het is vaak fijn dat bij deze afspraak iemand met u meekomt, die u goed kent en die samen met u kan beslissen of de nieuwe prothese zo natuurgetrouw mogelijk overkomt. Het model ligt volledig los in de mond, omdat de pasvorm nog aangepast moet worden. Het passen duurt ongeveer 15 minuten. Soms is één keer passen niet voldoende, in dat geval volgt nog een tweede pas afspraak.

stap 5: de nieuwe gebitsprothese

Uw nieuwe gebitsprothese is klaar. Dat is wennen: het voelt anders aan, u ziet er anders uit en u praat misschien wat anders dan u gewend bent. U raakt sneller gewend aan het praten met de nieuwe gebitsprothese als u hardop voor uzelf bijvoorbeeld de krant leest. ’s Nachts kunt u de prothese beter uitlaten, zodat het tandvlees tot rust kan komen.

U maakt de prothese schoon met gewone zeep en een proptheseborsteltje of een nagelborstel. Om vallen en daardoor breken van de prothese te voorkomen, kunt u het beste zorgen voor een zachte ondergrond of een met water gevulde wasbak.

stap 6: controle

U komt terug voor controle. Het is mogelijk dat zich wat drukplekken onder de prothese gevormd hebben. Hierdoor kan het zijn dat er iets van de prothese afgeslepen moet worden. Het is mogelijk dat U nog vaker last krijgt van drukplekjes. U kunt dan desnoods de prothese uitdoen en een telefonische afspraak maken bij ons om het probleem te laten verhelpen. Ons motto: hart voor u en uw mond.

 

 

 

Sense-Dent-Tandtechniek en  Tandprothetiek-Breda